BENEFICIILE APEI IN ORGANISM
Apa previne imbatranirea prematura
Elixirul tineretii poate fi mai accesibil decat se crede. Consumul corespunzator de apa este prima conditie a mentinerii sanatatii pielii, deoarece contribuie la hidratarea tesutului cutanat, sustinerea productiei de colagen si prevenirea deshidratarii. Aplicarea de creme si lotiuni nu poate substitui sursa de apa din interior, care alimenteaza celulele cutanate si amana aparitia ridurilor si a liniilor fine.
Mai mult decat atat, deficitul de apa determina organismul sa retina mai multe lichide, ceea ce inseamna o predispozitie crescuta la formarea pungilor de sub ochi, balonare etc.
Apa intretine silueta subtire
Apa este si un adjuvant excelent in accelerarea metabolismului si inducerea senzatiei de satietate, mai exact in intretinerea unei forme fizice optime. Persoanele care inlocuiesc bauturile carbogazoase cu apa scapa mai repede de kilogramele in plus, spun rezultatele mai multor studii de specialitate.
In plus, consumul unui pahar de apa inainte de masa reduce din apetit, ajutand la un consum redus de mancare. Unii cercetatori sustin ca apa rece este cu atat mai eficienta in accelerarea metabolismului, deoarece organismul lucreaza mai intens incercand sa regleze temperatura fluidului si arde, astfel, cateva calorii in plus in timpul acestui proces.
Apa are efect energizant
Oboseala accentuata este o problema frecventa a erei moderne, insa din fericire exista un remediu impotriva ei, la indemana oricui un pahar cu apa. Deshidratarea organismului poate conduce la instalarea senzatiei de epuizare, de aceea suplimentarea aportului de apa are un efect energizant imediat.
Mai mult decat atat, cantitatea suficienta de apa de care beneficiaza organismul ajuta inima sa pompeze sangele mai bine. Tot apa este cea care ajuta sangele sa transporte oxigenul si nutrientii esentiali catre celule. Aceste doua roluri importante ale apei ii justifica efectul revigorant.
Apa creste rezistenta in fata stresului
Intrucat tesutul cerebral este compus in proportie de 70%-80% din apa, deshidratarea conduce la sensibilitatea crescuta in fata stresului. Odata ce apare senzatia de sete, corpul este deja deshidratat intr-o mica masura. Din acest motiv, expertii medicali recomanda consumul constant de apa pe tot parcursul zilei, in cantitati mici, pentru cresterea rezistentei in fata stresului.
Apa imbunatateste randamentul fizic
Un aport suficient de apa previne instalarea crampelor musculare si lubrifiaza articulatiile, doua beneficii importante pentru sustinerea activitatilor fizice intense. Astfel, suplimentand consumul de apa, reusiti sa rezistati mai bine antrenamentelor fizice si sa va tineti departe de durerile si disconfortul pe care efortul fizic le poate induce.
Tot apa ajuta musculatura sa se dezvolte, alimentandu-le celulele cu oxigen si crescandu-le rezistenta la efort.
Apa reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi
La fel ca si constipatia cronica, calculii renali sunt favorizati de consumul insuficient de apa, care are rolul de a dilua sarurile si mineralele din urina, ce pot ajunge sa se solidifice, sub forma pietrelor la rinichi.
Apa imbunatateste functiile cognitive
O alta minune infaptuita de apa este imbunatatirea functiilor cognitive. Creierul are nevoie de cantitati importante de oxigen pentru a functiona in parametri optimi, iar apa ii asigura rezervele necesare.
Un studiu de specialitate a descoperit ca persoanele care consuma intre 8 si 10 pahare de apa in fiecare zi isi pot imbunatati performanta cognitiva cu pana la 30%.
Aportul generos de apa sprijina si functionalitatea celulelor nervoase. Aceasta regleaza nivelul electrolitilor din sange, astfel incat mesajele sa fie transmise, prin nervi, in mod corect catre creier.
Apa mentine sanatatea articulatiilor
Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale apei este acela al mentinerii sanatatii articulare. Un aport corespunzator de lichide inseamna incheieturi mai puternice, mai sanatoase si mai bine lubrifiate.
Articulatiile au nevoie de apa pentru a-si mentine flexibilitatea, o caracteristica esentiala pentru functionalitatea lor. Pacientii care sufera de boli articulare sunt sfatuiti sa isi concentreze atentia catre suplimentarea portiilor de lichide in fiecare zi, intrucat aceasta strategie ajuta la ameliorarea durerilor si a celorlalte simptome specifice.
Apa mentine sistemul imunitar puternic
Cea de-a zecea minune a apei este aceea ca reduce considerabil riscul de imbolnavire, protejand impotriva gripei, infectiilor si a altor boli cronice. Consumul corect de lichide este echivalent cu un sistem imunitar mai puternic!
BENEFICIILE APEI ALCALINE IN ORGANISM
Apa cu pH natural ridicat, este un antioxidant eficient care este absorbit cu usurinta in organism si neutralizeaza radicalii liberi, luptand cu numeroase afectiuni si prevenind procesul de imbatranire.
Apa cu alcalinitate naturala ridicata ajuta la crearea pH-ului natural din organism si, implicit, la inhibarea dezvoltarii bacteriilor, a inflamatiilor si a bolilor. Aceasta apa are o structura aparte, formata din molecule mai mici, lucru care ajuta la o mai buna hidratare a organismului. In plus, aceasta are rol in procesarea mai rapida a aportului nutritional si in detoxifiere.
Este deja cunoscut faptul ca multe boli nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin, motiv pentru care, in cazul anumitor afectiuni, este recomandata o cura de alcalinizare cu alimente si apa alcalina.
Un studiu derulat pe parcursul a sase ani, concentrat pe efectele apei alcaline, publicat la data de 1 Mai 2002 in Jurnalul American de Epidemiologie , a constatat ca persoanele care beau mai mult de 5 pahare de apa alcalina pe zi, sunt cu 41% mai putin predispusi sa sufere un atac de cord in timpul perioadei de studiu decat cei care beau mai putin de doua pahare. Consumand echivalentul a 5 pahare de apa alcalina pe zi, se scade riscul de cancer de colon cu 45% iar consumul a 2 litri de apa alcalina pe zi scade riscul de cancer mamar cu 79%. De fapt, impactul cel mai mare pe care consumul de apa alcalina il are asupra organismului uman este hidratarea optima.
Apa alcalina s-a dovedit a fi o metoda buna de control al diabetului zaharat.
Tinand cont de faptul ca apa alcalina cu pH 9 este un combatant ideal al cresterii glucozei din sange, consumul regulat de apa alcalina poate sa stabilizeze nivelul de glucoza din sange, fara sa aduca calorii ascunse in dieta .
Consumul de apa alcalina poate preveni dezvoltarea obezitatii.
Deshidratarea si deficienta de minerale sunt factori care pot sa contribuie la dezvoltarea obezitatii. Pana si deshidratarea usoara poate sa incetineasca metabolismul cu 3% . Consumand apa alcalina, te poti asigura ca ai parte de o hidratare optima si ca mineralele din fiecare pahar consumat sunt absorbite corespunzator de organismal tau .
Apa alcalina ajuta la detoxifierea organismului.
Toxinele sunt una dintre cauzele numarul unu pentru imbatranirea si inrautatirea starii de sanatate. In general, acestea se acumuleaza in organism datorita alimentatiei deficitare, a medicamentelor, a stresului, poluarii sau a aditivilor de sinteza. In timp, toti acesti factori conduc la deteliorarea celulelor si, implicit, la degradarea starii generale de sanatate.
Unul dintre cele mai bune moduri de a lupta cu toxinele si de a ajuta la mentinera unei stari generale de sanatate a organismului este oferirea unei abundente de antioxidanti venite din alimentatie si apa. Alaturi de adoptarea unei alimentatii naturale si echilibrate, poti lupta la fel de usor pentru sanatate si prin introducerea apei alcaline in alimentatie. Astfel, un lucru important de retinut este ca un pahar de apa alcalina poate ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele precum mercurul . Pentru a elimina din corp in siguranta reziduurile acide depozitate, apa alcalina trebuie sa contina mineralele alcaline originale care apar in mod natural in apa. Mai mult, pe langa mineralele alcaline, apa natural alcalina este bogata in oxigen .
Consumul de apa alcalina poate tine sub control hipertensiunea arteriala.
In cadrul unui studiu realizat in 2004, un grup alcatuit din 70 de subiecti cu hipertensiune arteriala au fost recrutati si incurajati sa consume 3 tipuri diferite de apa minerala. Studiul s-a desfasurat pe parcursul a 4 saptamani, iar subiectii au fost testati aleatoriu, prin metoda „double blind”.
Rezultatele acestui studiu au sugerat ca mineralele luate din apa sunt semnificative pentru sarcina corporala si ca un aport de apa minerala in randul persoanelor cu o excretie urinara scazuta de magneziu sau de calciu poate scadea tensiunea arteriala .
De asemenea, Dr. Kancho Kuninaka, unul dintre pionierii tratamentului cu apa alcalina in Japonia, considera ca practic, fara exceptie, pacientii cu tensiune arteriala ridicata au si o stare de acidoza. Acesta sustinea ca a intalnit mai multe cazuri clinice vindecate cu succes, in care apa alcalina fara acid si cu pH mare a reusit sa reduca tensiunea arteriala. Din moment ce sangele cu pH ridicat contine o cantitate mai mare de oxigen, inima nu mai este nevoita sa depuna la fel de mult efort pentru a putea functiona bine .
Un alt lucru pe care trebuie sa-l luam in considerare, este faptul ca sangele cu pH mare are o vascozitate mai scazuta, asadar inima nu este nevoita sa pompeze sangele cu la fel de multa presiune. Apa alcalina este alcatuita din grupari mici de cate 3-5 molecule pe care celulele organismului le asociaza cu apa si le absoarbe mai repede. In urma procesului de absorbtie, moleculele de apa alcalina vor hidrata sangele, subtiindu-i textura, scazand astfel tensiunea arteriala. Iata de ce, structura apei este mai importanta decat compozitia chimica a acesteia. In afara de a subtia sangele, se elimina astfel si acidul existent in celule, acesta fiind principalul responsabil pentru cresterea presiunii arteriale .
Utilizarea apei alcaline s-a dovedit a fi un bun stimulent pentru cresterea competitivitatii si a performantei generale in lumea atletismului de performanta.
O dieta bazata pe alcalinitate este de asemenea recomandata de catre nutritionistii sportivi. Consumul de apa alcalina este recunoscut pentru reducerea acumularii aciditatii in muschi, imbunatatirea intensitatii antrenamentului si a timpului de recuperare .